wat kost content marketing

Wat kost content marketing?

Er zijn drie factoren die de kosten van content marketing beïnvloeden: de hoeveelheid content, de complexiteit van de content en de contentstrategie. Wat veel mensen niet weten is dat het praktisch creëren van content ongeveer 30 procent van de tijd in beslag neemt. De rest is strategie, voorbereiding, onderzoek, revisie en analyse. Wat content marketing precies kost lees je in dit artikel.

 

Hoe worden de kosten van content marketing berekend?

Om te berekenen wat content marketing kost is de eerste stap de omvang van het project analyseren. Wat is het doel en wat is daarvoor nodig?

 

Veel voorkomende doelstelling vancontent marketing:

 • Brand awareness
 • Meer bezoekers op je website
 • Het aantal leads verhogen
 • Meer verkopen

Aan de hand van de doelstelling wordt gekeken naar wat er concreet nodig is om deze doelen te behalen. Hiervoor wordt een plan van aanpak gemaakt, rekening houdend met het beschikbare budget.

 

Dit plan ziet er in grote lijnen als volgt uit:

 • Doelgroep bepalen
 • Soort content bepalen
 • Contentstrategie
 • Contentplanning
 • Content schrijven
 • Content publiceren
 • Social media integratie
 • Contentoptimalisatie
 • Analyse

Bovenstaande methode is cruciaal om tot een goede kostenopgaaf te komen voor wat content marketing kost en wat content marketing oplevert. Je wil immers niet lukraak content publiceren, maar met behulp van een gedegen strategie het beste resultaat halen. Na het opzetten van een plan, is het zaak om er kosten aan te verbinden.

 

Kosten per uur of projectprijs?

Nu je weet op basis waarvan de kosten berekend worden, is het tijd om er euro’s aan te koppelen. Daarbij gaan we uit van twee soorten mogelijkheden: kosten per uur voor content marketing of een projectprijs. In de onlinemarketingwereld worden beide methoden ongeveer evenveel gebruikt.

 

De kosten zijn altijd afhankelijk van verschillende factoren: elke soort content heeft een andere aanpak en tijdsbestek nodig: een e-book maken is niet te vergelijken met het schrijven van een advertentie. Daarnaast omvat de prijs ook al het onderzoek, de revisies, aanpassingen en indien nodig strategie.

 

Een ervaren content marketeer kost ongeveer tussen de €50,- en €75,- per uur, exclusief btw. Vaak zie je dat hoe meer structureel werk er geboden wordt, hoe lager het uurloon. Het uurtarief van een content markerteer hangt vooral af van kennis en ervaring. Een beginnende content marketeer vraagt logischerwijs eerder €40,- per uur dan €70,-.

 

Naast uurtarieven wordt er vaak met projectprijzen gewerkt. Dit is een inschatting op basis van hoeveel uur de content marketeer er ongeveer mee bezig zal zijn. De prijs staat dan vast. Het grote voordeel van een projectprijs is dat het altijd duidelijk is.

 

Content marketing kosten

De kosten van content marketing variëren voor de meeste bedrijven tussen de €100 en €4000 + per maand. Voor €100,- heb je ongeveer één blogpost per maand, terwijl je voor €4000,- een complete multimediale contentstrategie laat maken en uitvoeren. Het maandbedrag is volledig afhankelijk van je doelen, prioriteit en marketingbudget.

 

Veel bedrijven die een freelance content marketeer inhuren, kiezen voor x-aantal uur per maand. Zo werk ik voor meerdere bedrijven acht uur per week. Dit komt neer op 32 uur per maand. Qua content marketingkosten is dat €1760,- per maand. Voor dat maandbedrag publiceer ik ongeveer vier á vijf SEO-teksten per maand, houd ik een contentstrategie bij en optimaliseer ik bestaande content. Daarnaast houd ik de SEO-posities in de gaten.

 

Voorbeeld content marketing kosten

In het volgende schema zie je hoe arbeidsintensief en dus hoe duur verschillende faceteten van content zijn. Hierbij ligt de focus vooral op geschreven content:

 

Eenmalige kosten

Analyse van de doelgroep, website en concurrenten: 4 uur (€220)
Contentstrategie: 24 uur (€1320)
Zoekwoordenonderzoek: 8 uur (€440)
Contentplanning: 8 uur (€440)

 

Kosten per onderdeel:

Zoekwoordenonderzoek artikel: 1 uur (€55)
Content schrijven; artikel van 800-1.000 woorden: 4 uur (€220)
Revisie: 0,5 uur (€27,50)
Publiceren: 0,5 uur (€27,50)

 

Freelance content marketeer nodig?

Wil je jouw merk sterker maken, je website laten groeien en voor de lange termijn goed zichtbaar zijn in Google? Overweeg dan om aan content marketing te werken. Voor gratis advies kun je een consult met mij inplannen. Direct een samenwerking bespreken? Neem dan contact met mij op via de Whatsapp-button rechtsonder je scherm.