Productteksten vormen een essentieel onderdeel van het verkoopproces binnen de e-commerce. Het trekt de aandacht van klanten, informeert én overtuigt. Sterker nog: een goede producttekst kan het verschil maken tussen een verkoop en géén verkoop. Daarom is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan het schrijven of laten schrijven van goede productteksten.
Waarom zijn productteksten belangrijk?
Productteksten zijn belangrijk, omdat ze essentiele kenmerken en eigenschappen van het product aan de klant vertellen. Enorm veel mensen lezen productteksten, dus is het belangrijk dat ze overtuigend en begrijpelijk zijn. Vooral met het oog op concurrentie.
Een ander aspect waarom productteksten belangrijk zijn is SEO (zoekmachineoptimalisatie). Goede productteksten zorgen ervoor dat je website hoger in de zoekresultaten van Google verschijnt. Dit leidt tot meer bezoekers en meer verkopen. Je kunt SEO ook toepassen op bijvoorbeeld bol.com of Amazon.
Hoe schrijf je goede productteksten? 8 tips
Er zijn acht belangrijke factoren die ervoor zorgen dat je productteksten van hoge kwaliteit schrijft.
1. Wees duidelijk
Het is belangrijk om duidelijk en helder te communiceren over wat het product doet en wat de belangrijkste kenmerken zijn. Mensen moeten de belangrijkste kenmerken van het product of dienst in één opslag kunnen zien. Maak het daarom niet te ingewikkeld en vermijd lastige woorden. Houd het simpel!
2. Benadruk de voordelen
De klant wil niet alleen weten wat het product doet en wat de belangrijkste kenmerken zijn, maar ook wat de voordelen zijn. Daarom is het slim om altijd de oplossing van het probleem te benoemen. Zie het als een soort verkooppraatje, zonder dat je te commercieel wordt. Eigenlijk informeer je op deze manier mensen over de positieve kanten van het product.
3. Speel in op emoties
Deze tip hangt nauw samen met tip twee ‘benadruk de voordelen’. Het is namelijk belangrijk om in te spelen op de emoties van mensen. Gebruik hiervoor het principe ‘show, don’t tell’. Leg uit wat het product met je doet. Geeft het zelfvertrouwen, meer energie? Of helpt het om relaties te verbeteren? Wat je ook verkoopt: zorg dat je inspeelt op emoties, zonder dat het er te dik bovenop ligt.
4. Gebruik foto’s en video’s
Steeds vaker zie je naast productteksten ook video’s, foto’s en zelfs infographics. Bijvoorbeeld van unboxings, de toepassing ervan of het product belicht vanuit verschillende hoeken. Het best is om de producttekst aan te laten sluiten op de foto’s of video’s. Op die manier bied je mensen zoveel mogelijk informatie. Multimediaal publiceren is in allerlei opzichten de meest compleet mogelijk manier van content marketing.
5. Gebruik tussenkopjes
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een groot deel van de internetgebruikers teksten eerst scant, voordat hij of zij de tekst helemaal leest. Scannen lukt makkelijker als een tekst ingedeeld is met tussenkopjes, zoals deze blog. Deze methode werkt ook bij productteksten. Zorg altijd voor een goede tekststructuur met tussenkopjes. Het maakt niet uit of er maar een aantal zinnen onder een tussenkopje staat. Doe er je voordeel mee.
6. Reviews tonen
Mensen zijn eerder geneigd een product of dienst te kopen als andere mensen hun voorgingen en blij zijn met hun aankoop. Laat daarom in of bij je producttekst reviews of recensies van klanten zijn. Maak er bijvoorbeeld een apart hoofdstuk van en toon zo veel mogelijk goede reviews. Reviews hebben een enorme overtuigingskracht.
7. Storytelling
Een producttekst is meer dan een paar zinnen die de productspecificaties tonen. Het moet mensen informeren, overtuigen en aanzetten tot actie. Sterker nog: mensen moeten zich gaan binden met het product. Storytelling is hier een handige methode voor. Vertel verhalen over het product: hoe lost het problemen van mensen op? Op welke concrete manieren kun je het gebruiken? Naast storytelling verwerken in producttesten kan je de methode ook gebruiken om blogs te schrijven over je producten.
8. Actieve schrijfstijl
Actief schrijven is een onderschatte vaardigheid wat een enorme overtuigingskracht kent. Met behulp van een actieve schrijfstijl trek je mensen véél eerder over de streep. Dit is niet alleen handig bij productteksten, maar ook bij bijvoorbeeld blogs, e-mails, e-books en brochures. Lees vooral even mijn blog met 10 praktische tips om actief te schrijven.
SEO en productteksten: hoe zit dat?
SEO – ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd – is een belangrijk onderdeel van productteksten. Door de juiste keywords (woorden waar veel menen naar zoeken) te gebruiken, kan je ervoor zorgen dat je website beter gevonden wordt door zoekmachines. Dit resulteert in meer relevante bezoekers en dus meer verkopen.
Hierbij is het belangrijk te vermelden dat SEO niet het hoofddoel moet zijn bij het schrijven van producttesten. Doelgroepgericht schrijven moet altijd op één staan. Daar bereik je op de lange termijn de beste resultaten mee.
Productteksten laten schrijven
Heb je behoefte aan professioneel geschreven productteksten die zowel gericht zijn op het overtuigen van je doelgroep als op het verhogen van de vindbaarheid van je website in Google? Ik help je graag. Door middel zoekwoordenonderzoek en creatieve schrijftechnieken ben ik je concurrentie altijd te slim af. De kosten voor het schrijven van productteksten bedragen 50 euro per uur. Máár ik werk ook met projectprijzen om ervoor te zorgen dat iedereen weet waar hij of zij aan toet is. Stuur mij vooral een Whatsapp-berichtje of mailtje om de mogelijkheden te bespreken.